11 Ocak 2011 Salı

Paul Auster - Oracle Night - Kehanet Gecesi

Eksi sozluk'te birisi bu kitap icin "matruska gibi bir kitap" demis. Benzetmeye bayildim. Gercektende Kehanet Gecesi tam bir matruska. Hikayenin icinde hikaye ve o hikayenin icinde baska bir hikaye. Bunlarin disinda bir kac hikayecik daha ve birde film senaryosu var kitapta :) Kitabi aciyorsunuz ve ta ta bir hikayeler labirentinin icerisindesiniz. Kimi hikayeler bir cikmaz sokak, kimisi sizi cikisa goturuyor ama tabiki soru isaretleriyle birakiveriyor. Hikayelerin icine daldikca gercek, kurgu birbirine geciyor, kimin neyle kimle baglantili oldugu dahada siliklesiyor. Bunlara birde Auster'in olmazsa olmazi 'raslantilar' eklendimi ortaya hipnotik bir kitap cikiyor.

Kahramanimiz olan yazar Sidney Orr, olumden dondugu, aylarca suren hastaligin ardindan yavas yavas hayata donmektedir. Kendini toparlamaya basladigi bu donemde tekrar yazmaya baslamak ister ve daha once farketmedigi gizemli bir kirtasiyeden mavi bir defter alir. Yine unlu bir yazar olan aile dostlarindan birinin tavsiyesiyle Dashiell_Hammett'in The Maltese Falcon'unda gecen kucuk bir karakterin, Flitcraft'in hikayesini konu alan bir roman yazmaya karar verir.
Bir gece kaldirimda yururken, binadan kopan bir heykel Flitcraft'i siyirip yere duser. Olumden kilpayi kurtulan Flitcraft, olumu aldattigi dusunur ve ani bir kararla, gecmisine bir sunger cekip yeni bir hayata baslar. Evini, esini, tum hayatini o an arkasinda birakir ve ortadan kaybolur. Kahramanimiz Sidney Orr'da bu hikayeden yola cikarak kendi kahramanini yaratir ve mavi deftere yazmaya baslar. Gizemli bir sekilde kelimeler ardi ardina gelir, inanilmaz bir istekle hikayeyi doker sayfalara. Mavi deftere yazdigi 9 gun boyunca Sid Orr'un hayati degisir.

Paul Auster'in en iyi kitabi diyemem ama zevkle okunacak bir kitap bana gore. Ben orjinalini okudum, iyikide oyle yapmisim cunku tercumesinin iyi olmadigini okudum bazi yorumlarda. Ilk kez Auster okuyacaklar icin iyi bir baslangic olabilir.

2 yorum:

Çavlan dedi ki...

pek iyi eleştiriler almadığını duymuştum ama ben de çok severim kehanet gecesi'ni :)

sıradan biri dedi ki...

okunacaklar listeme ekliyorum. teşekkürler burçak.