1 Aralık 2010 Çarşamba

Yilanlarin Ocu - Fakir Baykurt


Hayatta tahammul edemem haksizliklara. Ne kendime yapilsin isterim ne de bir baskasina... Karatas koyunde de haksizligin bini bir para. O irzikirik Muhtar Husnu yok mu, her tasin altinda o. Irazca nineme, Kara Bayram'a haksizlik ediyorlar. En cokta Haçça geline. Oysaki onun tek istedigi, bir erini sevmek bide icine sigacagi koca bir legen. Bekci Mustafa'ya da uzuluyor insan hatta Deli Haceliye bile. Ama ne yaparsin duzen boyle, yoksul daha bir yok, varsil daha bir var bu kahpe dunyada.


Fakir Baykurt'un 1954 yilinda yazdigi Yilanlarin Ocu,Irazca uclemesinin ilk kitabi. Devam romanlari Irazca'nın Dirliği (1961) ve Kara Ahmet Destanı (1977). Romandaki karakterler , roman karakterleri gibi degiller, cok canlilar, cok gercekler... Onlarin basina gelenlere oyle sinirleniyor, oyle uzuluyorsunuz ki; kitabin yapraklarindan iceri dalip, sorumlulara sizde iki cift laf etmek, sevdiklerinizi savunmak istiyorsunuz.
Roman koy agzindan yazilmis. Bilmedigim hic duymadigim kelimeler kullaniyor karakterler. Kitabin arkasinda kucuk bir sozlukte mevcut. Yasadiklari hayattan cikardiklari ozdeyisler oyle guzelki.

"Agac esiklinin gumus esikliye muhtac oldugu gun gelirse biz de seni destekleriz. Hem de essek essegi odunc kasir, haydi bakalim!.."

"Bir yani ekilmis, bir yani ekime hazir edilmis toprak, bir guzel renk icinde yatiyordu sabah sabah. Tatli uykusundan uyanmak istemeyen yigit bir gelin gibiydi."

"Gonlum baharini alamadi. Gunler gecip gidiyor. Genclik gidiyor. Dunya gidiyor. Gelimli gidimli dunya, ahir son ucu ölümlü dünya! ölümlü, ama donumlu degil Iraz hala!.."

"Yuku okuz ceker, bagirmaya gelince kagni bagirir!"

"Dunya! Basi bitli dunya!.."

"Hey gidi yeri gogu yaratan Allah!.. Serce kusunun gozu kadar da mi adaletin yok idi? Tarlalarin iyisini, behcelerin iyisini, avratlarin iyisini nasil dagittin, ne bicim dagittin? bir ah ceksem, karsi daglar yarilir, aah!.."

"Yoksul olacagina gok dinli gavur ol, yasa yalan dunyada!.."

"Yavsak buyudu bit oldu, enik buyudu it oldu!"

"Yilanlar yilanken sizin gibi alcaklarin hakaretine dayanamadi da, siz insan oldugunuz halde bunca hakarete, bunca zulme, zillete nasil dayaniyorsunuz behey, he-heeeey Kara Bayram?.."



1962 yilinda Metin Erksan, 1985 yilinda da Serif Goren tarafindan beyaz perdeye aktarilmis Yilanlarin Ocu. Bugun iki filmide seyrettim, sonrada seyrettigime pisman oldum. Filmlerin ikiside kotu degil hatta cogu filmden iyiler ama keske hayalimdeki halleriyle kalsaydi Irazca ana, Haçça ve digerleri...

4 yorum:

sıradan biri dedi ki...

en yakın zamanda edinilip okunacaklar arasına kaydedildi! teşekkürler burçak!

Burcak dedi ki...

Tavsiye ederim gercekten cok guzel :)

piktobet dedi ki...

diğerini bilmem ama şerif gören'in filmi de bir harikaydı. müzikleriyle de öyle. fakir baykurt sıkıdır, iyidir. yılanların öcü de başyapıtı sanırım. okuyamadım hala. ilk fırsatta diyelim :)

Burcak dedi ki...

Benim ilk okudugum Fakir Baykurt kitabi... Dogru yerden baslamisim bilmeden. Turk edebiyati okumakta cok gec kalmisim cok :(