5 Aralık 2010 Pazar

Fakir Baykurt - “YILANLARIN ÖCÜ” Ustune Meclisteki Tartisma

Fakir baykurt, 8 şubat 1962'de kitabı için "Yilanlarin Ocu" Ustune Meclisteki Tartisma isimli bir onsoz kaleme alir. Yazdığı önsözde, zamanın meclis ve senatosuna "Yılanların Ocü" hakkındaki tutumları, müstehcen sahnelerdeki sansür istemleri nedeniyle ateş püskürür.
Asagidaki satirlar bu onsozden alinmadir.

"Yılanların Öcü, Türkiye gerçeklerini dile getirmeğe çalışan mütevazı bir romandır. İçi boş değildir. Hepimizi rahatsız edecek acı bir dille yazılmıştır. Birçok bölümlerinde halkın bilinçaltı konuşmaktadır. Şimdi bir “ortaçağ” kafasıyla benim kişiliğimde bu sesi boğmak isteyenler, lütfen söylediklerimi anlamaya çalışsın. Ben, halktan yana sanatçıların çok suçlandığını, çok daha ağır çile çektiğini biliyorum. Gülünecek kadar kafasız olanların ve burnuna kadar çıkarına batmış işbirlikçilerin yönettiği ülkelerde daha neler neler olur, bunu da biliyorum. Ama yapıtlar çürütülemez, insanların düşünceleri öldürülemez. Bu türlü politikacıların sonunu da iyi biliyorum. Onlar, sanata ve sanatçıya saldırmaya devam etsin; asıllı asılsız her saldırıdan böyle sağlam çıktığı için ben, bu romanı şimdi daha çok seviyor ve öpüp başıma koyuyorum.

Bu akıllılar, ülkemizde güç halle ilerlemeye çalışan sanatın havasını kesmeye, güneşine perde olmaya özeniyorlar. Sanatçıyı yıldırıp kendi buyruklarına almak istiyorlar. Ama sanatçı, onların dediği yere gelmez! Bir oyunun oynanmasına engel olabilirler. Türkiye’de onlardan yılacak bir tiyatro genel müdürü, Bir Millî Eğitim Bakanı çıkabilir ve çıkmıştır. Ama sanatçı çıkmaz. Tek başıma da kalsam, bir sanatçı olarak ben onları dinlemem. Onların sözüne bakip yazacaklarımdan geri kalmam. Onların keyfine göre tek satır yazmam, fırlatır atarım elimden o kalemi! "


Ankara, 8 Şubat 1962
Fakir BAYKURT

Fotograf

2 yorum:

piktobet dedi ki...

güzel söylemiş üstat. sanatçılar konusundaki genellemesinde fazla iyimser bulsam da. belki iktidarlara yamanan kişiler "gerçek" sanatçı değildir de ondan. haklı olabilir yani.

Burcak dedi ki...

Evet bahsettigi donemin gercek sanatcilari.

Uzunca bir yazi, ben sadece son iki paragrafini aldim. Ilgilenirseniz, tamami internette mevcut.